schrijven

Heb jij al een schrijfverslaving? Nee? Dan moet je zorgen dat je die krijgt!

Schrijven is voor de meeste PhD’s behoorlijk ingewikkeld

Dat is dan ook precies de reden dat er veel PhD’s zijn die een hekel aan schrijven krijgen. Of voor wie schrijven op z’n minst niet hun grootste hobby is.

Nu klinkt een verslaving krijgen natuurlijk gelijk behoorlijk ernstig, maar realiseer je: er zijn goede en slechte verslavingen. Er is niet veel mis met een verslaving aan sporten, aan buiten zijn, aan tuinieren, aan naar muziek luisteren. Schrijven kan zo’n zelfde soort verslaving zijn. Schrijven kan aan een essentiële behoefte voldoen én plezier geven.

schrijven is leukschrijven is leukschrijven is leuk

Over welke behoefte heb ik het dan?

Over luisteren naar wat er in je gedachten omgaat, daar expressie aan geven, je gedachten en gevoelens identificeren. Schrijven kan ook een manier zijn om een veilige haven voor jezelf te creëren, schrijven helpt je je gedachten te ordenen, die anders misschien nogal overweldigend en chaotisch kunnen zijn. Of schrijven is een manier om te oefenen.

En wat is het plezier?

Voor iedereen die aan hardlopen doet, is het makkelijk om te omschrijven. Elke dag schrijven kan hetzelfde voelen als elke dag een paar kilometer hardlopen: je warmt op, je loopt hard – of liever gezegd, als je lekker loopt, dan wordt je hardgelopen – en je hebt je cooling down. En je kunt vervolgens zeggen ‘nu heb ik gedaan wat ik wilde doen, de rest van de dag heb ik voor mezelf.’ Schrijven kan voor iets soortgelijks zorgen: het kan een enorme betrokkenheid geven bij iets wat betekenisvol is, het zorgt ervoor dat je aan het eind meer weet dan aan het begin.

Waarom raken we verslaafd?

Omdat we iets wat ons intens plezier geeft niet willen missen. En dat plezier maakt dat we er graag weer naar toe terugkeren. Zo werkt het ook met schrijven. Proberen je gedachten op papier te krijgen, grip te krijgen op datgene waar je over aan het denken bent, te interpreteren wat je hebt onderzocht: je doet het allemaal met behulp van schrijven, heel plezierig dus!

schrijven is leuk

Free-writing kan je  helpen om die schrijverslaving te creëren. Free-writing is – simpel gezegd – schrijven zonder stoppen. In een ander blog schreef ik er al eens over, een kort filmpje over wat free writing is vind je hier. Wat ik je aan zou willen raden: begin met elke dag 10 minuten schrijven. Op een gegeven moment kun je daar een kwartier van maken, en langzamerhand kun je dat uitbreiden. En echt: iedereen kan 10 minuten free-writen per dag.

Ga jezelf niet vertellen dat je de hele dag moet gaan schrijven: dat is dodelijk. Maar een schrijfverslaving creëren door 10 minuten per dag te schrijven kan iedereen. Het allerbelangrijkste daarbij: doe het, ga er daadwerkelijk mee aan de slag. Schrijf elke dag die 10 minuten. Ook als je er geen zin in hebt, ook als je denkt dat je niks te schrijven hebt. Je kunt free-writing ook prima gebruiken om vragen die je jezelf stelt helder te krijgen: ‘wil ik het echt over dit onderwerp hebben, wat zou een interessante vraag hierover kunnen zijn, kan ik dit voor m’n proefschrift gebruiken?’

Free-writing helpt je om elke dag naar je gedachten en gevoelens te gaan, en om te kijken hoe het er die dag voorstaat. En als je dat een tijdje elke dag doet, zul je merken dat je gedachten en gevoelens duidelijker worden, en dat je onderwerp duidelijker wordt. Ik hoop dat je al iets van het plezier kunt voelen dat dit je op kan leveren. Schrijven is dus een leuke manier om erachter te komen wat je nou eigenlijk wilt zeggen. Zorg dus dat je ‘m krijgt, die schrijfverslaving!

hou van schrijven

 

p.s. Wil je nog veel meer leren over schrijven? Overweeg dan om mee te doen met een proefschriftschrijfdriedaagse, dat zal je zeker handige tools geven om het schrijven efficient en effectief te maken.

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

2 reacties

    • Dag Marijn, dank voor je scherpe blik, er stond een foutje bij de data, is intussen aangepast. Dus, wil je meedoen: 23-26 juni is je allerlaatste kans!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie