schrijven

Goede schrijvers delen het schrijfproces op in verschillende fases, dat doen ze omwille van efficiëntie en effectiviteit.

Zonder nu in te gaan op die verschillende fases van het  schrijfproces (dat deed ik in een eerder blogartikel al eens), weet je wellicht dat reviseren een van de belangrijke fases in dat schrijfproces is.

Een van de grootste geheimen van een heldere tekst is het feit dat hoe meer je reviseert, hoe beter, duidelijker, helderder je schrijven wordt.

Het gaat bij het reviseren niet om inspiratie – daar heb je je eerste versie voor, en die vraagt hele andere strategieën – maar om hard werken. Dat is de enige manier om simpelweg goed leesbare tekst te krijgen. Je kunt stellen dat het reviseren eigenlijk net zo veel tijd vraagt als het fatsoenlijk op papier zetten van een eerste versie.

blank

Als aanvulling op een eerder blog over reviseren, hier een checklist die je kan helpen bij dat reviseren: 
– Ga pas reviseren op het moment dat je er min of meer zeker van bent dat je tekst ongeveer in die vorm in je proefschrift of artikel terecht zal komen; begin niet eerder, omdat de kans dan té groot is dat je tekst nog gaat veranderen en je dus een hoop werk voor niets doet.

– Het is handig om je inleiding en conclusie pas op het laatst te reviseren: pas dan is namelijk helder hoe het geheel er uit zal gaan zien.

– Als je niet zeker weet of je lijn van redeneren helder is, probeer dan een samenvatting te maken van dat stuk tekst: in zo’n samenvatting wordt veel sneller duidelijk wat er wel of niet klopt aan je redenering.

– Gebruik de techniek om samen te vatten ook op andere niveaus: probeer bijvoorbeeld elke paragraaf of elke alinea samen te vatten in 1 of 2 zinnen. Als dat niet lukt, is er zeker te weten nog iets mis met die alinea of paragraaf.

– Maak je in eerste instantie nog niet druk over reviseren op woordniveau of over de overgangen tussen alinea’s en paragrafen, bewaar dat echt voor het aller-allerlaatst. De kans is namelijk groot dat bepaalde alinea’s of paragrafen weer verdwijnen. Zorg dus dat je geen werk voor niets doet.

– Laat iemand anders je tekst lezen en vraag of diegene vooral kijkt naar ‘stop-woorden of -frases’: woorden of frases die je onbewust te vaak gebruikt of argumentatie die je herhaalt: dat zijn zaken die je zelf als schrijver van de tekst lastig ziet.

– Zorg dat je een thesaurus, een woordenboek en een stijlgids (vanuit je eigen vakgebied!) bij de hand hebt tijdens het reviseren, een website als deze kan ook heel handig zijn.

– Gebruik geen moeilijke woorden of jargon als je het ook simpel kunt zeggen, dat maakt je tekst veel leesbaarder.

– Als je denkt dat je klaar bent met reviseren, dan ben je dat niet…. Het is verbazingwekkend hoe vaak je een tekst opnieuw kunt lezen en er toch steeds weer fouten uit kunt halen.

– Onthou de lastigste regel van reviseren: schrijven is schrappen. Schrap elk woord dat niet nodig is (vooral bijvoeglijke naamwoorden), en je zult merken dat je tekst sterker wordt.

– En het paradoxale: je tekst zal nooit perfect zijn; op een gegeven moment zul je moeten zeggen: ‘Stoppen met dat reviseren, goed is goed genoeg!’.

Laat je me weten of je aanvullingen op deze checklist hebt? Graag!

 

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

Foto via Flickr, met dank aan mpclemens

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie