planning

Misschien heb je wel eens zo’n cursus gevolgd. Een time-management-cursus. Zo eentje waar je leert om alles goed in de tijd in te plannen, zodat je aan het eind van de dag weer opgewekt en met een voldaan gevoel naar huis kunt. Werkt het voor jou? Fantastisch, stop dan onmiddellijk met lezen.

Werkt het niet voor je?

Er zijn een aantal redenen waarom time-management niet werkt voor promovendi.

Toen

Eerst een stukje geschiedenis. Time-management is ingevoerd tijdens de industriële revolutie, toen het belangrijk werd om grote hoeveelheden mensen in fabrieken gecoördineerd en systematisch te laten werken. Zonder kloktijden – time-management dus – was dat niet mogelijk. Vóór die industriële revolutie, toen onze maatschappij voornamelijk agrarisch was, waren mensen niet gericht op tijd, maar op de taken die ze hadden. Je deed je werk in een natuurlijke volgorde, in een natuurlijk ritme, op tijdstippen die daarbij pasten.

 

Tegenwoordig plant iedereen zijn agenda helemaal vol.

 

En nu..

Intussen zijn we allemaal geobsedeerd door tijd. En dus plan je je agenda helemaal vol – zo efficiënt als je kunt, of je plant helemaal niet, omdat er toch geen beginnen aan is…

Het gekke is, dat veel plannen eigenlijk alleen maar zorgt dat je nooit klaar bent. Want hoe meer je doet, hoe meer er ook weer terug komt. Neem je mailbox: hoe meer mails je beantwoordt, hoe meer antwoorden jij ook weer krijgt.

Bovendien werkt het zo dat je slechtere beslissingen neemt als je onder tijdsdruk werkt en dalen je prestaties.

Daarnaast zorgt al dat plannen ervoor dat we onze tijd in steeds kleinere stukjes opbreken, ook wel time splintering genoemd. Je aandachtsspanne wordt steeds korter, en dus wordt het steeds lastiger om ergens goed over na te denken. Terwijl je juist in je werk als PhD aandacht en denkkracht nodig hebt. Niet voor alle taken uiteraard, maar voor de taken waar het om draait in je promotie wél. Deep work wordt dat ook wel genoemd door de wetenschapper Carl Newport. Mihaly Csikszentmihalyi noemt het flow en vertelt er in een TED-talk over.

Time-management is dus helemaal niet zo handig als het gaat om het denk- en creatieve werk dat je moet doen als promovendus. Een goeie dagindeling hebben en zorgen dat je in een flow komt en deep work kunt doen wel! Een ander idee is om je te richten op je energie niveau.

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie