planning

Shoot.

Dacht je dat je naar bed kon, moet de kliko nog aan de weg gezet worden.

Bij je proefschrift kan dat ook zo werken. Je denkt dat je klaar bent – lees je hebt voor de laatste keer je manuscript ingeleverd bij je begeleiders – maar dan is er toch nog iets te doen. En dat kan meer zijn dan je denkt.

Wat moet er nog gebeuren?

Dikke kans dat je je literatuurverwijzingen nog moet checken, kost veel tijd. Heb je er al aan gedacht dat je nog een laatste ronde commentaar van je begeleiders moet verwerken?

Je uitgeprinte tekst moet op de juiste plekken terechtkomen. Hopelijk heeft de leescommissie niet te veel commentaar op wat je hebt geschreven. Ruim er in elk geval tijd voor in om je tekst aan te kunnen passen.

Dan begint het echte werk: samenvatting schrijven, voorwoord of dankwoord, omslag maken voor je proefschrift. Misschien ook nog wel stellingen. Definitieve datum regelen. Proefschrift drukklaar maken. Er zijn drukkerijen gespecialiseerd in proefschriften, ze hebben handige tips. ISBN-nummer aanvragen. En was er niet ook gesproken over een symposium als de commissieleden er allemaal zijn? Dat vraagt een hoop geregel. Heb je zelf invloed op de samenstelling van de commissie ? Dan moeten er wellicht op tijd verzoeken de deur uit.

Zorg dat je in elk geval weet wat de regels zijn van jouw universiteit in de afrondende fase. Elke universiteit heeft informatie op z’n website. Zo doet de UvA dat bijvoorbeeld. Of informeer bij de pedel.

Dan is er de voorbereiding op de verdediging zelf. Kijk of er op jouw universiteit proefpromoties worden gehouden, organiseer er zelf een of laat je paranimfen dat doen. Vraag je begeleider om input, praat met anderen die hun verdediging achter de rug hebben. Bezoek andere promoties om te proeven aan wat je te wachten staat. Weet hoe de plechtigheid werkt. Dat kan per universiteit verschillen.

 

Je bent pas klaar al je klaar bent! Je promotie!

 

De dag zelf organiseren is natuurlijk ook nog punt van aandacht. Wie nodig je waarvoor uit? Moet je nog een lekenpraatje voorbereiden? Zalen geregeld? Diner besproken?

Kost dat?

Vraag het het PNN. Het is de moeite waard om na te gaan of er op jouw universiteit kosten vergoed worden.

Wat nu?

Open een nieuw document en start met een draaiboek voor die laatste fase. Daar ga je veel plezier van hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie