jijzelf

Als promovendus krijg je vaak kritiek. Van je begeleider, van reviewers, van je publiek tijdens een praatje, misschien van je studenten of uit onverwachte hoek: van vrienden of familie.
Het is belangrijk om goede kritiek te kunnen onderscheiden van slechte. Meestal moeten we dat onderscheid zelf zien te maken.
Als kritiek accuraat en terecht is, geeft ze vaak een gevoel van opluchting: ‘O, natuurlijk! Dat is wat er niet klopt!’ Goede kritiek geeft je een extra puzzelstukje voor datgene wat je aan het doen bent.
Aan de andere kant geeft onterechte kritiek vaak het gevoel dat je met een gummiknuppel bent geslagen. Deze kritiek proeft altijd een beetje laf en is vaak beschamend, de inhoud is vaak ambigu, ze is vaak persoonlijk, niet precies of simpelweg veroordelend. Je kunt niks met ongefundeerde kritiek.

blank

Er zijn 9 stappen die je helpen om met elke vorm van kritiek om te gaan.

  1. Zorg dat je alle kritiek krijgt.
  2. Schrijf voor jezelf op over welke concepten of zinnen je je druk maakt.
  3. Schrijf voor jezelf op welke concepten of zinnen zinvol lijken.
  4. Doe iets heel erg aardigs voor jezelf: lees bijvoorbeeld een goede review of denk terug aan een compliment dat je ooit kreeg.
  5. Onthoud dat zelfs als je iets hebt opgeschreven of gezegd wat niet al te best was, dat best eens een opstap naar je volgende werk kan zijn. Een proefschrift groeit met sprongen en heeft lelijke en lastige tussenfases nodig.
  6. Kijk nog eens naar de kritiek. Doet het je denken aan kritiek die je vroeger ook kreeg? Geef dan aan jezelf toe dat deze kritiek een trigger is voor een wond die al lang geleden gemaakt is.
  7. Schrijf een brief aan degene die de kritiek heeft gegeven, waarschijnlijk zul je ‘m niet posten. Verdedig je werk en erken datgene wat je verder geholpen heeft, als er tenminste iets in de kritiek was dat je verder heeft geholpen.
  8. Stap weer in het zadel. Zet onmiddellijk weer een nieuwe stap in je onderzoek.
  9. Doe het. Weer aan de slag gaan is de enige manier om te herstellen van kritiek.

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

 

Foto via Flickr, door Mike Licht, NotionsCapital.com

 

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie