begeleider

Vorige week gaf ik een training aan aanstaande mediators. Een van de belangrijke concepten in die training is het verschil tussen gebeurtenis en betekenis. Waarom is dat verschil zo belangrijk? Omdat het de bron is van veel conflicten! Helder hebben wat het onderscheid is tussen gebeurtenis en betekenis, kan maken dat een gesprek veel beter verloopt.

Hoe werkt dat? Stel: er gebeurt iets, je hebt bijvoorbeeld een afspraak met je begeleider en je komt vijf minuten later binnen dan de afspraak was gepland. Dat is de gebeurtenis. De betekenis die je aan die gebeurtenis geeft, kan voor je begeleider en voor jou heel verschillend zijn.

Je begeleider kan bijvoorbeeld denken: ‘Fijn dat hij iets later is, nu kon ik nog net het laatste stuk tekst lezen’, of ‘Nou is X al weer te laat, ik denk dat X ontzettend slecht is in plannen, daar moeten we het in dit gesprek over hebben’, of nog weer iets heel anders: ‘Hoe laat is het eigenlijk? Is het al tijd voor onze afspraak?’ En met die gedachten heeft je begeleider dus een bepaalde perceptie.

Jouw interpretatie, jouw perceptie kan op een heel ander spoor zitten: ‘Shoot, nu ben ik al weer te laat, wat zal ze denken?’, of ‘Die paar minuten vroeger of later, dat maakt toch niets uit?’ of ‘Zij is zelf altijd te laat, ik ga haar eens een koekje van eigen deeg geven.’ En zo geef je zelf ook een betekenis aan diezelfde gebeurtenis.

Die verschillende betekenissen kunnen bron van conflict zijn: je begeleider denkt dat jij slecht bent in plannen, voor jou maken die paar minuten eerder of later niets uit, en je voelt je daarom enorm aangevallen als je begeleider begint over het feit dat jij zo slecht kunt plannen…. En dat is maar een van de mogelijke scenario’s.

blank

Iedereen geeft altijd betekenis aan een gebeurtenis, en die verschillende percepties leiden in het beste geval tot een gesprek daarover, en in het slechtste geval tot irritatie of ruzie. Ga in een gesprek waarin je merkt dat het niet soepel loopt dus eens op zoek naar de bron: over welke gebeurtenis gaat het, en wat zijn de betekenissen die de gesprekspartners aan die gebeurtenis geven? Als je daar achter kunt komen, zal het gesprek een stuk soepeler verlopen!

Wil je op de hoogte blijven van alle handige tips, trucs en tools? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Louter Promoveren en ontvang bovendien 321 #promotietips en maak óók nog eens kans op een promotie-succes-sessie! Klik hier.    

    foto van Flickr, met dank aan Denkbeeld

Schrijf je in voor gratis promotietips

blank

2 reacties

  1. je tekst intrigeerde mij. Ik zou graag met je erover willen spreken. Ik ben met leerstijlen en gedragsmanagement bezig. Heb je tijd en zin om de inspanning van een gesprek met mij hierover aan te gaan?
    met vriendelijke groet,

    Hans Pronk

    • Dag Hans,
      Als je contact opneemt via de mail of LinkedIn, dan komt het vast en zeker goed.
      vriendelijke groet,
      Arjenne

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Plaats reactie